Statalitate romaneasca. Imperiul Asanestilor. I. Conditionari zonale.

Ne aflam in anul 1185 dHr. Anul nasterii primului stat romanesc autentic. La Dunare puterile erau Imperiul bizantin si Regatul Ungariei. Sa le luam pe rand.
            Imperiul Bizatin . Imperiul inca se gasea la maxima intindere teritoriala. Insa vremuriel lui Vasile al II-lea Bulgaroctonul disparusera de mult. Capacitatile militare si administrative ale acestuia redresasera imperiul. Insa structura de conducere a imperiului producea efecte centrifuge. Donatia proniei –posibilitatea de a strange taxe locale-  catre conducatorii locali ii transforma pe aristocrati in adevaratii conducatori. Acest lucru se traduce prin existenta a 31 din 4 dinastii de imparati in perioada dintre decesul lui Vasile al II-lea Bulgaroctonul  1025 dHr si ridicarea la tron a lui Isaac al II-lea Anghelos – 1185 dHr.
            Stapanirea bizantina la Dunare se intindea din Dobrogea, spre Bulgaria si Serbia, pana in zona Croatiei si Dalmatiei, zona stapanita de Regatul Ungariei. Interesele legaturilor cu Ungaria erau vechi, din perioada in care solicita trupelor maghiare sa atace trupele bulgare, sa puna presiune asupra acestora. Insusi Vasile al II-lea Bulgaroctonul a apelat la trupele maghiare in pulta de recucerire a Moesiei. Victorios, el intretine relatii de buna colaborare. Mai mult decat atat, cedeaza drepturile asupra vechii Dacii maghiarilor, mai mult simbolic si ca o ramasita a vechii supuneri romane. De aceea statul maghiar va anunta in toate documentele sale ca detin, pe langa zona transilvana, si noile state Valahia si Moldova.
            Regatul Ungariei. Are o stapanire intinsa, limitanduse la est de Rusia Kieveana, la nord de Regatul Poloniei, la vest de Sfantul Imperiu German, iar la sud de Imperiul Bizantin. Detin Croatia si Dalmatia, subordoneaza juridic, niciodata militar, zona romaneasca. Dupa crestinare, anul 1000 dHr, duce numeroase lupte de expansiune, nereusind decat partial sa slabeasca zona imperiala germana prin ocuparea Moraviei. Ating Crapatii si incep crestinarea cumanilor aflati in zona Vrancei.
            La momentul rascoalei vlahilor, regatul maghiar depasise faza unui stat necivilizat. Desi credinta catolica a ramas bine inradacinata, au existat apropieri evidenta intre zona ortodoxa si maghiari. In anul 1172 dHr. pe tronul de la Budapesta se ridica Bela al III-lea. Este fiul lui Geza al II-lea si al Eufrosinei de Kiev. In acel moment regalitatea maghiara era extrem de apropiata de Imperiul Bizantin. Fratele sau Stefan al III-lea incheie un tratat cu imparatul Manuel Comnen cel Mare prin care Bela al III-lea urma sa se casatoreasca cu printesa imperiala Maria Comnena. Primeste titlul de despot, cel mai mare titlu dupa cel de imparat, si numele grec Alexios. Urmarea imediata este ur razboi cu Ungaria pentru posesiunile primite anterior de Bela del la tatal sau, Croatia si Dalmatia. In urma razboiului primeste posesiunile, aceste fiind incorporate Imperiului Bizantin.
            Insa povestea se opreste brusc prin nasterea primului baiat al imparatului, Alexios II Comnenul. Prins in capcana, Bela al III-lea accepta divortul si pierderea titlului de despot. Primeste in schimb titlul de Caesar , al treilea in imperiu, si o casatorie cu sora imparatesei.
            Fratele sau decedeaza in anul 1175 dHr. Cu puternic sprijin financiar bizantin, Bela al III-lea pleaca spre Budapesta ca rege de drept. Insa nobilimea si clerul refuza sa il incoroneze ca rege, preferandul pe cel mai mic dintre frati, printul Geza. De data aceasta primeste ajutor de la Papa Alexandru al III-lea care autorizeaza un alt arhiepiscop sa il incoroneze.
            Aceasta complicatie politica face ca Caesarul Alexios sa redevina Bela al III-lea, de religie catolica, rege maghiar dar cu puternice relatii cu Imperiul Bizantin.
            Prin ridicarea pe tron al lui Bela al III-lea, Imperiul bizantin va intra intr-o perioada de influneta nemaintalnita in intreaga istorie. Se parea ca imperiul redevine cel mai important jucator european. 13 ani mai tarziu va incepe rascoala vlahilo. Si cu ea, inceputul sfarsitului.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Formarea poporului roman. Concluzii

Despre originea poporului român. I. Varianta din cărţile de istorie

Cat de mult s-a retras Aurelian. I. Imparatul