Ce nu s-a spus. Personalitati. Prima parte

Imparati romani. De la Maximin Tracul o serie de imparati au fost ridicati de catre trupele
dunarene. Vom prezenta o serie de imparati ai caroro origini sunt certe “barbare” din zona tracica, arealul de formare a poporului roman. Acesti imparati sunt cei care au efectuat o serie de reforme fundamentale pentru istoria omenirii. Caracteristica esentiala este faptul ca tori au fost comandanti sau au fost numiti imparati de trupele dunarene.
Gaius Aurelius Valerius Diocletianus,  284 - 305 dHr, Diocletian. Nascut dintr-o familie
„barbara”, saraca din Dalmatia. Din simplu soldat ajunge general, comandant al garzilor imperiale. Ales imparat la Sirmium. Efectueaza prima reforma constitutionala romana, creand tetrarhia, primul pas spre divizarea puterii imperiale. Este primul imparat care abdica.
             Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus, 306 – 337 dHr., Constantin cel Mare. Fiul lui Constantiu I Chlorus, „barbar” sarac zona tracica. Cel mai important personaj din istoria crestinatatii, asezat alaturi de apostoli. Cel care a dat Edictul de la Milano, asezatorul bisericii crestine pe temelii, a convocat primul sinod bisericesc la Niceea, loc unde s-a definit Crezul de la Niceea, credinta in crestinism. Creatorul orasului Constantinopole. Imparatul roman ale carui actiuni au modificat esential lumea europeana. A renuntat la Roma in favoarea asezarii alaturi de poporul sau, mutand centrul de greutate in zona tracica.
             Flavius Marcianus 450 – 457 dHr., Marcian. Nascut in Tracia, nu urmeaza cariera militara imperiala datorita faptului ca in acea perioada au loc atacurile hunilor si alanilor, culminand cu cucerirea orasului Sirmium in 441 dHr. Asa incat slujeste 19 ani alaturi de alani. Reintors in imperiu, devine capital al trupelor imperiale, tribun si senator. Casatorit cu sora imparatului Teodosiu II, Pulcheria, ajunge imparat. Ajund imparat convoaca Sinodul al IV-lea de la Calcedon care rezolva problemele ereziei monofizite. Este canonizat impreuna cu sotia sa.
            Flavius Valerius Leon 457 – 474 dHr, Leon I, creatorul dinastiei tracice. Dinastiei imperiala la Constantinopole, cu 5 imparati urcati pe tron. Singura dinastie explicita tracica, Leon I fiind singurul imparat care isi asuma in mod direct originea tracica.
            Flavius Iustinus, 518 – 527 dHr. Iustin I. Cand dinastia traca a lui Leon a fost inlaturata de la putere, nobilimea si armata a numit ca imparat pe comandantul garzii imperiale, Iustin I. Nascut pe Dunare, cu origini mai mult decat certe tracice, se refugiaza in timpul imparatului Leon din fata atacurilor de peste Dunare. Ajuns la Constantinopole, se inroleaza in noul corp de elita creat de Leon I exclusiv din traci – Excubitorii. Avanseaza in toate functiile militare. Numit de Anastasie I comandant al garzii. Creatorul dinastiei iustinieine.
            Flavius Petrus Sabbatius Justinianus, 527 – 565 dHr. Iustinian cel Mare, nepotul imparatului Iustin I. Considerat ultimul imparat roman la Constantinopole. Reformatorul legislatiei romane, Codul iustinian, a reusit sa recucereasca, cel putin partial fostul imperiu roman. Respinge cu hotarare erezia monofizita, creaza prima episcopie independenta de Roma, Iustiniana Prima. Este singurul imparat care prin actiunile sale atesta apatinerea teritoriului norddunarean la imperiu prin includerea acestora in episcopia creata de el.
            Dinastia iustiniana dureaza putin dupa moartea lui Iustinian cel Mare. Ultimii doi imparati ai dinastiei duc la pierderea zonei tracice si invadarea acesteia de catre slavi. Mauriciu, nascut la Cappadocia, cu puternice legaturi elinistice, creste taxele in zona tracica in detrimentul zonei orientale. Lucru considerat atac direct la adresa populatiei care, cu ajutorul trupelor dunarene, il ridica pe tron pe Focas, comandant mic din punct de vedere al ierarhiei militare bizantine, dar avand doua „calitati” – trac si comandant militar la Dunare. In fruntea trupelor ajunge la Constantinopole. Insa trupele nu vor mai reveni niciodata la Dunare. Zona este invadata de slavi care se aseaza temeinic pana la Muntii Haemus.
            Efectul imediat este disparitia romanitatii imperiale, imperiul devine elenistic, bizantin, limba latina, sau limba vlaha, nu se mai foloseste decat la ceremonialuri, fiind inlocuita cu limba greaca. Populatia se autointituleaza „romei”, imperiul „Romaion”. Iar populatia care vreme de secole dominase imperiul, se transforma in populatie dominata, primind numele de blachi/vlahi. Ultima ridicare va fi in timpul Asanestilor, cinci sute de ani mai taraziu.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Formarea poporului roman. Concluzii

Despre originea poporului român. I. Varianta din cărţile de istorie

Cat de mult s-a retras Aurelian. I. Imparatul