Marile migratii. Partea a doua.

1. Gepizii. Asezati initial in zona Marii Baltice, popor germanic,  sunt supusi de catre huni si adusi ca mercenari ai acestora. Tot timpul langa huni, se aseaza alaturi de acestia in campia panonica. Dupa moartea lui Attila, conducatorul gepid Ardaric se revolta impotriva hunilor pe car ii invinge la Nardao in anul 454 dHr. Din acest moment, vreme peste o suta de ani, pana in 566 dHr. devin stapanii necontestati ai zonei.
Se aseaza in zona Campiei Tisei, printre yazigi. Imping dacii mari spre zona Crisana si Maramures. Stapanirea lor asupra zonei getice este evidenta, mai putin zona Basarabiei si a Munteniei. Imparatii de la Constiantinopole, pentru a avea liniste la nord de Dunare, accepta stapanirea zonei de catre gepizi. Practiv devin aliati, asigurand o suta de ani de liniste la granite.
Incepand cu stapanirea gepidica se instituie arealul de formare a poporului roman. Desi institutional si militar gepizii dominau din zona Ungariei, Slovaciei pana la Prut, teritoriul locuit efectiv ei se limita la zona panonica. Cu toate ca avea curtea regala la Apahida, in bazinul transilvanean, coborand ulterior, asa cum era si normal, la Sirmium, resturile convietuirii in zona carpilor, deveniti din ce in ce mai mult romani, sunt rare si dovedesc exact lipsa de vietuire in zona. Practic toate popoarele migratoare care vor veni in zona vor ocupa Campia Tisei, subordonand insa zonele romanilor. Zona locuita de romani – Crisana, Maramures, Moldova pana la Prut, Oltenia Banat si Transilvania, nu va fi niciodata locuita de alte popoare.
In anul 552 dHr. Imparatul Iustinian I hotaraste reluarea teritoriului getic. Se aliaza cu longobarzii si produc o infrangere dezastruoasa gepizilor in Batalia de la Asfeld, regele Thurisind murind in lupta. Puterea militara a gepizilor scade considerabil. In anul 567 dHr. Sunt definitiv ocupati de longobarzi. Dispar in istorie.
2. Avarii. Longobarzii nu raman in zona. Pleaca in zona italica, lasand in locul lor aliatii lor impotriva gepizilor – avarii. Populatie turcica, ajung o putere de temut in zona, cucerind orasul Sirmium in anul 582. Intreprind actiuni militare multiple in zona, atat ca adversari, cat si ca aliati, in special impotriva slavilor. Declinul regatului avar incepe cu anul 624 dHr. cand triburile slavilor se scutura de jugul avarilor. Se sedentarizeaza, pierzand insa din importanta militara. Carol cel Mare transforma regatul avar in marca, in jurul anului 800 dHr.
Influenta lor asupra zonei getice dupa anul 624 dHr. este discutabila, mai ales ca in zona Tisei aparuse o alta populatie, probabil secuii, in jurul anului 670 dHr. Se poate spune ca populatia romaneasca are un grad mare de autonomie, mai ales ca avarii sunt considerati stapanii zonei. Este perioada in care slavii se revarsa considerabil, ajungand la intinderea actuala. Secuii sunt un tampon intre avari si populatia romaneasca, mai ales ca secuii nu sunt cunoscuti ca un popr luptator, iar ei ajung in Transilvania adusi de unguri.
Importanta acestora dispare in timp, asimilati fiind de popoarele din jur.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Formarea poporului roman. Concluzii

Despre originea poporului român. I. Varianta din cărţile de istorie

Cat de mult s-a retras Aurelian. I. Imparatul