Despre parinti. Partea a doua

"Geții ... sunt cei mai viteji si drepti dintre traci", spune Herodot in Istorii. Si continua :"Dupa indieni este cel mai mare dintre toare popoarele". Pana aici corect. O atestare documentara clara despre un popor măreț. Aici de 2500 de ani. Prilej perfect pentru Romania comunista, un comunism coborat pe panta naționalismului, de a clama descendenta dintr-un popor viteaz si drept. Poporul roman este dat la o parte. Avea probleme la dosar.
Insa citatele în cartile de istorie se opresc aici. Gunoiul este ascuns sub pres.
"Daca ... ar fi uniti in cuget... ar fi de neinfrant si cu mult dintre cei mai puternici dintre toate semințiile pamantului. Dar unirea lor este cu neputinta si nu-i chip sa se infaptuiasca, de accea sunt slabi."
Ganditi-va la un stat cu orașul cel mai depărtat în vest Bratislava, cu Ungaria incorporata, jumătatea sudica a Poloniei, Ucraina toată pana la Nipru (Kievul este pe Nipru), Bulgaria și Macedonia, Serbia, cu lina Marii Negre de la Adrianopole pana la Marea Azov, iar în centru ca o floare Romania, calare pe doua râuri mari, un lanț muntos, litoral imens, aur care și acum naște lupte intense și o populație imensa. De ce nu se vorbește acum limba getica peste tot în lume?
Tot Herodot ne spune : "la ei trândăvia este un lucru foarte ales, munca câmpului este îndeletnicirea cea mai umilitoare. A trai de pe urma războiului și a jafului este cel mai frumos fel de viata".
Un singur om a reușit sa unească pe geți. Burebista. Ajutat de Deceneu, marele preot, a tăiat toate viile, sa nu mai aibă geții la ce se gândi, a construit cetăți și a creat adminsitratia civila și militara spre a se stârpi definitiv fărădelegile. A împărțit pământurile în mod egal pentru a se putea cultiva. I-a obligat pe geți sa își ia o singura soție, pentru o buna conviețuire, și a interzis adulterul. Si asa de bine crease statul, încât avea aproximativ 200 000 ostași sub arme, o oaste mare și pentru zilele noastre, iar pentru antichitate imensa. Negustorii greci vedeau în Burebista cel mai bun reazăm în fata primejdiilor. Pompei ii cere ajutorul în lupta contra lui Cezar, dar din trufie nu așteaptă și lupta fără Burebista și pierde. Cezar la rândul sau socotește pe geți principalul pericol pentru Roma, un pericol real și imediat. Mai mare decât Hannibal. Nu apuca sa își termine pregătirile intense, fiind ucis.
Insa dictatura lui Burebista era de neacceptat. Asa încât căpeteniile locale au hotărât ca nu mai pot trai fără vin, prin munca, sub ascultarea legilor unui tiran, legi care asigurau liniștea comunității și, cum era normal, l-au ucis.
Regatul se împarte în cinci. Regatul de vest, cucerit de romani și transformat în doua provincii, Pannonia și  Iliria, Regatul de sud, ulterioara provincie romana Moesia.  Nordul și estul regatului rămâne liber, oarecum sub influenta popoarelor barbare care vin pe la Nipru. Intr-un singur loc se mai păstrează ideile lui Burebista, în spațiul intracarpatic și în actualul Banat.
Aici era Decebal când a venit Traian sa ii ia aurul. A coborât cu puterea și spre zona Banatului actual, dar atât. A încheiat alianțe cu bastarnii și roxolanii, însa pana la urma l-au trădat. Cu restul zonelor locuite de geți nu a avut nici un contact, nici o alianța, nimic, nada. Restul geților s-au bucurat ca romanii doreau doar regatul lui Decebal. Nici cei din Banatul actual nu ar fi dorit sa aibă vreo treaba cu Decebal, însa pe la ei vroia sa treacă Traian. Asa ca au trebuit sa intre în hora.
Când eram mic am auzit pentru prima oara zicala:"brânza buna în burduf de câine". 
De multe ori ma întreb: oare poporul din aceste locuri este conștient de propria valoare, de resursele nelimitate pe care stam, de capacitățile noastre umane?
Se pare ca nu.  
Iar zicala care se potrivește cel mai bine noua este :"asa a învățat de la părinti."
O zi buna.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Formarea poporului roman. Concluzii

Despre originea poporului român. I. Varianta din cărţile de istorie

Cele trei feţe ale lui Marin Preda