Cat de mult s-a retras Aurelian. V. Statalitate la nord de Dunare

Retragerea trupelor din Dacia s-a facut in liniste. Putine comentarii, putine idei pentru pierderea celei mai bogate provincii. Cateva lamentatii si atat. Primul care scrie despre pierderea Daciei este Eutropius in 367 dHr, la aproape 100 de ani. Pana atunci era doar scurta referire a lui Rufius Festus "în timpul împăratului Gallienus, Dacia a fost pierdută". Iordanes mai aminteste de retragerea aureliana, in „De Origine Actibusque Getarum”, insa in anul 551 dHr.  Putin, foarte putin. Prin comparatie retragerea din Britannia a fost urmata de lamentatii teribile. Dar oare retragerea a fost totala?
Ce ramane in urma legiunilor romane?
Eutropius spune ca in urma cuceririi Daciei toata populatia a fost distrusa. Afirmatia nu numai ca a fost primita cu rezerve, dar a fost aprig combatuta de toti istoricii, nu numai din Romania. Este greu de crezut ca o populatie mare, cum era cea a Daciei, a fost exterminata. Mai ales ca principiile romane nu erau de exterminare, ci de cotropire si folosire la munca. Dovezile istorice, dintre care cea mai elocventa este despre Regalianus, uzurpator al tronului urmas direct al lui Decebal, arata continuitatea populatiei dacice in zona. O populatie care adopta fulgerator limba si modul de viata roman, insa o populatie considerata in continuare „barbara”.
Iordanes isi numeste poporul din care se trage geti, desi ei sunt goti. O „greseala” care apare doar din dorinta de a legitima un popor. Una este sa fi get, alta got. Una este sa fi urmas al unui popor cunoscut, alta sa fi urmas al unui popor care a distrus. Una este sa fi urmas al unui popor care facea parte din imperiu, alta este sa nu faci parte din imperiu. Era rentabil sa fi get. Popor barbar, dar legat ombilical de imperiu.
S-au retras trupele si administratia? Da, acest lucru este normal. S-a retras toata populatia? Greu de crezut. Nu sunt indicii ca la sud de Dunare a venit masiv un numar mare de cetateni. Chiar si in  conditiile exterminarii populatiei dacice, in provincie existau cel putin 100.000 locuitori. Nu a existat o mutare de asa natura. S-ar fi aflat.
Constantin cel Mare, fiu de imparat cu parinti „barbari”, hotaraste refacerea stapanirii asupra Daciei. La Sucidava (Corabia) construieste un nou pod peste Dunare, reface drumul pana la Romula Malva (jud. Olt), adauga fortificatiilor romane impozantul limes-ul numit acum Brazda lui Novac, de la Drobeta pe marginea Carpatilor pana la curbura. Sunt semne ale unei conduceri certe a teritoriului.
Sa fi fost teritoriul pustiu? De ce nu a fost cucerit de goti, considerati foederati de catre  Eutropius. Doar sunt popoare migratoare, sa nu fi ravnit la bogatiile dacice. Sau poate ca nu erau un popor migrator, ci sedentarizat si asezat la est de Prut?
Si unde sunt carpii? Putere de temut in zona, sprijinatori ai diferitilor uzurpatori din Sirmium. Ei dispar dupa 275 dHr, reapar abia in 381, infranti fiind de imparatul Theodosie I. Este perioada urmatoare invaziei hunilor. Poate au fost obligati sa atace de catre huni. Daca reapar la 100 de ani de la retragerea aureliana, insemana ca au fost undeva. Sa fi ramas la est de Carpati, desi aveau in fata Dacia romana? Greu de crezut.
Popor sedentar, latinizat, intra usor in legatura cu populatia ”barbara” ramasa in zona. Fac parte din acelasi trunchi, sunt acelasi popor. Adoptand deja principiile romane, creaza un stat nou, clientelar imperiului roman. Sunt „foederati”. Pe o zona formata din Dacia romana si zona dintre Carpati si Prut. Sunt un stat autonom, care se supune imperiului  prin caracterul sau. Primeste de la imperiu Dacia romana, insa se obliga sa acorde ajutor militar si sa pastreze relatiile comerciale favorabile imperiului. Astfel de intelegere este benefica ambelor parti. Populatia getica recupereaza teritoriile pierdute, in alte conditii, politice, sociale si economice, decat cele initiale, iar imperiul castiga pace la nord de Dunare si, cel mai important, pastreaza Dacia romana din punct de vedere economic. Este o perioada de pace, in care nici gotii, vechi federali ai carpilor, sunt cuminti. Ei primesc teritoriul dinte Prut si Nistru. Pentru goti este perioada in care are loc disjungerea in ostrogoti si vizigoti.
Linistea dispare in anul 375 dHr. cand hunii inving pe ostrogoti si ii iau cu ei in Pannonia. In 376 dHr. ii inving pe vizigoti si ii imping in Peninsula Balcanica. Doi ani mai tarziu imparatul Valens piere in lupta in fata vizigotilor. Incep marile migratii. Linistea imperiului se spulbera si odata cu ea si statalitatea la nord de Dunare.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Formarea poporului roman. Concluzii

Despre originea poporului român. I. Varianta din cărţile de istorie

Cele trei feţe ale lui Marin Preda