Cucerirea

Cu totii stim din cartile de istorie ca in anii 101-102 si 105-106 Traian a venit peste Decebal si i-a luat tara. Luptele, victorii si infrangeri, distrugeri si un final demn de un film facut la Hollywood. Decebal, in amurgul serii, urmarit de trupele romane, demn, isi ia viata pentru a nu ajunge in mainile dusmanului.
Ramane o intrebare - daca tot i-a batut pe daci, de ce nu a cucerit toata Dacia?
Pentru ca Traian avea treaba doar cu Decebal, spinul din coasta sa, cel care accepta refugiati romani, care incerca, fara mari sanse de izbanda, sa refaca vechiul regat dacic. Si pentru ca fratii sai erau cam greu de convins, incerca sa reia teritoriile ocupate de romani. Intra un picut prin Pannonia, un picut prin Schitya Minor, actuala Dobroge, si mai mult prin Moesia, creand tulburari la granita de care, intre noi fie vorba, Traian nu prea avea nevoie. 
Si mai avea un defect Decebal. Poate cel mai mare. Desi statea literalmente pe un munte de aur, nu era prea darnic. Nu vroia sa intre in cercul de prieteni ai romanilor, sa le imprumute si lor nerambursabil ceva aur. Iar atunci Traian, in lipsa de lichiditati,  s-a hotarat.
Prin Banat era obligat sa treaca, pe acolo era drumul, insa cu restul populatiilor getice nu a avut nici un conflict. Au ramas prieteni. In urma razboiului Traian ocupa doar zona dacilor condusi de Decebal - Banatul si zona intracarpatica.
Granita urca pe Tisa pana la zona de varsare a Muresului, o ia pe Mures, lasa in urma Cugirul, ocupa Muntii Apuseni cu tot cu Alburnus Maior - Rosia Montana, urca pana la Zalau si se opreste. Coboara frumusel pe latura Carpatilor Orienlati, fara a-i ocupa, nu avea sens, pana la pasul Oituz unde aseaza un castru, continua linia versantului Carpatilor Meridionali, intra in defileul Jiului si, lipit de munte, coboara spre Drobeta. Linia de granita se va muta succesiv pe Jiu, Olt si Arges, dar nu va fi stabilita de catre Traian, ci de imparatii care au urmat.
Lipsește din stapanirea romana zone intanse ale romaniei actuale - Crișana, Maramureș, Bucovina, Moldova, Basarabia - daca imi permiteti - Muntenia, fără sa mai vorbim de teritoriile recunoscute ca ale dacilor - Ungaria, sudul Poloniei, Ucraina pana la Nipru, zone despre care nu se poate numi ca au fost desert.
Practic Traian a cucerit exact teritoriul controlat de Decebal, unul dintre cele 5 regate constituite in urma ruperii marelui regat al lui Burebista. Restul teritoriului dacic a fost liber.
Iar de aici incepe marele gol din istorie si marele semn de intrebare : au existat si daci liberi?

Comentarii

Anonim a spus…
cam mare teritoriul dacic asa cum il prezinti. parerea mea este ca era mai redus decat apare in postare.
ar fi interesant sa prezinti anumite surse documentare pentru prezentare
Teritoriul dacic nu este mare pentru ca asa doresc eu sa il maresc, doar nu este din guma. Spatiul locuit de daci era mult mai mare, pana spre Muntii Haemus, daca ar fi sa accepti ca armanii,urmasii vlahilor din zona Greciei, sunt si ei romani
Felicitari pentru blog!
Sondaj pe http://eroii-neamului.blogspot.com/ despre erou eroii neamului.
Votati intre diferite personaje istorice:Burebista,Decebal,Mircea cel Batran,Stefan Cel Mare,Vlad Tepes, Mihai Viteazul ,Constantin Brancoveanu,Alexandru Ioan Cuza,Carol i,Ferdinand,Maresal Ion Antonescu,Corneliu Zelea Codreanu Sondaj pe http://eroii-neamului.blogspot.com/ despre erou eroii neamului.

Postări populare de pe acest blog

Formarea poporului roman. Concluzii

Despre originea poporului român. I. Varianta din cărţile de istorie

Cele trei feţe ale lui Marin Preda