Dacia libera

Traian nu a cucerit toată Dacia, ci doar teritoriul controlat de Decebal. Contrat principiilor romane, a lăsat în urma sa un vast teritoriu dacic și o populație imensa. Nu a făcut precum Caesar care a cucerit întreaga Galie. a cucerit doar doua state : Dacia lui Decebal și zona lui Cotiso, punctul de trecere. Ce nu a cucerit?
1. Regatul dacilor mari 
Zona de câmpie, de la  Carpații Apuseni, pe Mureș, Tisa, coborând spre Dunăre, apoi Dunărea pana la Aquincum (Budapesta), apoi spre nord în linie dreapta pe lângă buri, qvazi, vandali, pana la burgunzi și goți, la jumătatea Poloniei actuale. Merg spre este în line dreapta pana dau de costoboci și coboară, având la est costobocii pana la Carpați. Mai au printre ei și yazigi în zona Ungariei actuale, venedi și feni prin Polonia.
Populație liniștita, din pastori, care nu se amesteca în lupte. Doar în războaiele marcomanice din 172 dH. au luptat împotriva romanilor, în special datorita vastei alianțe create în acel an. Lipsind cu desăvârșire din lupte, lipsesc cu desăvârșire din istorie. Este blestemul unui popor care nu a avut alfabet și a avut "proasta" inspirație de a nu încerca sa cucerească nimic.
Corespunde zonei actuale locuite de romani a Maramureșului, inclusiv zona ucraineana, și a Crisanei spre Ungaria.
2. Regatul geților munteni
Zona Munteniei actuale nu a fost niciodată cucerita de romani. Au fost construite limes-uri romane, fortificații, dar niciodată înglobata în administrația romana. Istoria oficiala presupune existenta unor păduri masive nelocuite. Greu de crezut, mai ales ca romanii, pentru a slabi presiunea pe granițe transfera din când în când transdanubieni în Moesia : 12.000, 15.000 de oameni, cei mai multi 120.000 transdanubieni. O cifra mare care arata mărimea populației dacice.
3. Regatul dacilor costoboci
La est sunt dacii mari, la nord venedi și feni, la est Nipru, iar la sud carpi. Fata de dacii mari, sunt extrem de agitați. Ataca frecvent provinciile dacice, Schytia Minor (Dobrogea), produc mari stricăciuni. Cea mai mare realizare militara a lor este din 166 - 172 dH când are loc marea alianța a triburilor împotriva Imperiului Roman : marcomanii în Germania de azi, qvazii, dacii mari, costobocii, sarmații și bastarnii în estul Ucrainei de azi. Alături de bastarni și sarmați coboară la Dunăre, pustiesc Moesia, intra în Thracia și Macedonia pana la Atena unde distrug templele din Atica. Au însa pierderi uriașe. Sunt înfrânți categoric de trupele romane sosite în graba. Retrași în zona lor, au un conflict îndelungat cu triburile vandale, slăbiți fiind militar. Datorita capacităților militare, statul roman le oferă posibilitatea de a intra în Dacia Romana, părăsind astfel zonele de baștina, sud-vestul Ucrainei de astăzi. Dispar din istorie definitiv.
4. Regatul dacilor carpi
Numele "Carpați" le aparține. Areal geografic relativ mic fata de dacii mari și costoboci. La est Nistru, la sud Dobrogea, Muntenia, la vest Carpații Orientali, la nord costobocii. Inițial un regat clientelar, cu o puternica influenta romana. Au loc dese schimburi comerciale, se arata o puternica creștere economica. Popor loial, plăcut Imperiului Roman. Romanizarea lor este certa și fără nici un dubiu, cu toate ca păstrează elementele proprii. Limba latina vulgara, datorita necesitaților comerciale, se folosește intens. 
Eliberarea Daciei
Si atunci, de ce acest regat romanizat eliberează provincia Dacia?
Declicul se produce în 172 dH când, deși au reușit sa învingă, Imperiul Roman își arata slăbiciunile. Bogățiile, căile de comunicații și nevoia de a tine toate câștigurile comerciale pentru ei au generat dorința de a alunga soldații romani dincolo de Dunăre. Vine apoi presiunea pe care începe sa o producă goții. Pe teritoriul costobocilor se așează inițial vandalii, însa goții își pun în mișcare populația spre sud, întâi în Galiția, apoi în Ucraina.
Carpii crează o confederație cu goții. Nu se știe când, însa este cert ca începând cu 235 dH atacurile asupra Daciei romane și Moesiei nu se mai opresc.
In  anul 256 administrația romana dispare subit din Dacia. Provincia este cucerita de federația carpilor și goților. Goții nu se opresc aici, continua drumul. Carpii se opresc la Dunăre. Nu se știe cât a durat stăpânirea carpilor. Cert este ca in anul 270 ajunge împărat Aurelian. Născut la Sirmium, în Vojvodina, Serbia, la 220 km de granița actuala a României. Cu o cariera militara excepționala, plecând de la simplu soldat. Numit împărat de legiunile de la Dunăre - Dacia, Moesia, cu un important ajutor carpic. De ce a lăsat Aurelian Dacia libera, nu se știe. Cert este ca la un an de la accederea pe tron, retrage trupele romane și păstrează Banatul, pierzând inclusiv minele de aur și argint. Patru ani mai târziu retrage toate trupele, păstrând doar porturile pe Dunăre. Carpii ocupa toată provincia Dacia, iar liniștea se așterne pe toată linia Dunării. Mai apare o singura mențiune în 381 dH când carpii sunt înfrânți de împăratul Theodosie I. In rest, deoarece nu au mai avut conflicte militare, informațiile despre daci dispar.
Se intra astfel în negura timpului. Știrile despre romani dispar vreme de secole.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Formarea poporului roman. Concluzii

Despre originea poporului român. I. Varianta din cărţile de istorie

Cele trei feţe ale lui Marin Preda