Statalitate romaneasca. Imperiul Asanestilor. IV. Sfarsitul dominatiei valahe
In momentul uciderii caesarului Caloian, mostenitorul tronului era desemnat printul Ioan Asan, fiul primului conducator valah, Ioan Asan. Insa el nu se gasea alaturi de trupele valahe. Astfel, puternic ajutat de trupele cumane, dar si de trupele slave, in mare numar, printul Borila, nepot de sora al caesarului Caloian, prei aputerea in fata armatei valahe. Se innoada astfel o traditie prin care conducatorul este numit de armata.
Crescut in traditia slava, tatal sau fiind bulgar, Borila Caliman inlatura rapid caracterul romanesc al statului. Curtea sa este dominata de bulgari si cumani. Pentru a-i pastra alaturi pe cei din urma, se casatoreste cu sotia caesarului Calioan, ea insasi printesa cumana. In scurt timp intra in conflicte care aveau sa ii distruga cesaratul.
Populatia valaha nu are cum sa fie multumita. De aceste nemultumiri profita familia regala. Fratele sau, Strez, ajutat de jupanul Serbiei, Stefan Nemanjic, ataca si ocupa zona se vest populata majoritar de valahi, intarnd si in Macedonia. Varul Alexii Slav se declara independent in zona Pirin. Si de aici incepe jocul aliantelor care aveau sa duca la distrugere. Campanie importiva Imperiului latin, urmat de o infrangere zdrobitoare. Boril face pace cu Strez, acordandu-i titlul de sevastokrator (adjunct si mostenitor al tronului), pierzand zona Thraciei catre latini si zona ocupata de Strez, incluzand aici si intreaga Macedonie (1209 d Hr.). La Vidin are loc o rascoala a trupelor cumane. Borila Caliman cere ajutor maghiar, reuseste sa stinga rebeliunea, insa cedeaza regatului ungar zona valaha de la Sirmium pana spre Severin, coborand pe Morava. (1211 d Hr.). In nordul Dunarii aseaza cneji de origine bulgara. Controlul asupra zonei este incert, datorita conflictului deschis cu trupele cumane. Practic Borila Caliman detine controlul doar asupra teritoriului bulgar.
Toate incercarile sale de aliante matrimoniale sunt dovedite esecului. Fratele sau Strez, principalul colaborator, este asasinat. La final Borila Caloian ramane fara sustinatori.
De acest lucru profita Ioan Asan al II-lea. Initial fugit in zona locuita de romani a Moldovei, intra in legatura cu Cnezatul de Halici. Suportul cel mare il primeste de la trupele cumane, aflate in conflict cu Borila Caloian dupa rascoala, Impreuna cu ostasii cumani, trupele valahe din nordul Dunarii patrund in Cesarat in 1218 dHr, asediaza Tarnovo pe care o ocupa, rasturnandu-l astfel pe uzurpator.
Gaseste un stat in ruine, puternic bulgarizat. Desi originea lui este pur romaneasca, nu reuseste, sau nu doreste, sa schimbe situatia.
Geniu diplomatic si militar Ioan Asan al II-lea reface cesaratul si, mai mult decat atat, mareste teritoriul.
In 1221 d Hr. se casatoreste cu fiica regelui Ungariei, Andrei al II-lea, printesa Anna Maria de Ungaria, recapatand ca zestre zona romaneasca de la Sirmium – Severin. Inlatura dominatia sarba la vest de Morava. In 1224 dHr. isi casatoreste fiica cu fratele despotului Epirului, Manuel, resind sa recapete zona Macedoniei si a Orhidului. Cu ajutorul lui Ioan Asan al II-lea, Theodor al Epirului recucereste Tesalonicul din puterea latinilor.
In 1128 d Hr. Imperul latin il alege ca protector si co-imparat la Constantinopole. Theodor al Epirului, autoproclamat basileu, ataca trupele cesaratului. Pierde dezastruos. Ioan Asan al II-lea ocupa zona Greciei pana la Ioannina , iar Manuel este numit despot al Epirului, in directa lui subordonare. Este perioada de maxima crestere a importantei lui Ioan Asan al II-lea si al statului pe care il conduce.
Jocurile politice se schimba in 1231 dHr. cand este numit un nou co-imparat la Constantinopole , Jean de Brienne. Ioan Asan al II-lea schimba tabara si se indreapta spre Imperiul de la Niceea , casatorindu-si fiica cu mostenitorul tronului. Ataca Imperiul latin si cucereste teritoriile pierdute din Thracia.
Se amesteca in Serbia, inlocuind conducatorul cu ginerele sau, conducand astfel si acest stat, insa pierde Severinul si toata Oltenia in favoarea Ungariei in 1233 dHr.
Dupa 7 ani Jean de Brienne decedeaza. Incearca din nou sa castige tronul. De data asta prin alianta matrimoniala. Rupe casatoria printesei Elena cu Theodor II Laskaris si o casatoreste cu Imparatul Baldwin al II-lea. Razboiul cu imperiul nicenian este inevitabil. Insa in timpul asediului cetatii Caenophrurion(Corfu), primeste vestea mortii sotiei, unuia dintre copii si a patriarhului. Considerand acesta un semn divin, retrage trupele, isi retrimite fiica la primul sot, renuntand la pretentiile asupra coroanei imperiale.
In anul 1238 dHr. statul este la la intinderea teritoriala maxima. Confederatie de popoare, se intinde din nordul Moldovei, zona cumana, Oltenia, recapatata intre timp, Sirmium, coborand pana la Ioannina in Grecia, Thracia si toata zona bulgara. Cu toate ca sunt cuprinse vaste teritorii romanesti, curtea este bulgara si cumana. De la caesarul Caloian la tarul Ioan Asan al II-lea, statul devine medieval, bulgar in totalitate.
Din est vine o putere covarsitoare. In anul 1241 dHr, Ioan Asan al II-lea reuseste sa invinga o coloana a lui Batu Han. Vorbim aici de o forta expeditionara redusa, deoarece un an mai tarziu trupele mongole devasteaza zona. Taratul bulgar plateste tribut mongolilor, pierzand teritoriul de la nord de Dunare. Din acest moment romanii de la nord isi urmeaza propriul destin.
Comentarii