Marile migratii. I Hunii
1. Repere istorice. Secolul de liniste 275 – 375 dHr, sau secolul de aur avea sa se incheie odata cu aparitia hunilor. Populatie turcica, asezata in zona Chinei, ataca si jefuiesc timp de secole aceste teritorii. Si deoadata se produce declicul. Hunii pleaca spre vest. Nu se cunosc motivele, ar fi greu de gasit motivele marilor migratii. Plecarea lor va produce fenomenul marilor migratii, in special datorita faptului ca ei disloca toate populatiile din zona. Mai putin pe geti. Ei raman pe loc.
In anul 370 dHr. hanul Balamir schimba directia si trec Volga. Distrug regatul alanilor. Cinci ani mai tarziu ajung langa ostrogoti. Ermanaric, regele ostrogotilor, se sinucide. In 377 dHr. lupta impotriva lui Athanaric. Vizigotii sunt invinsi, ei migreaza spre sudul Dunarii. Initial, in special in scopul apararii impotriva hunilor, Imperiul roman accepta primirea acestora. Insa intra rapid in divergente cu imeriul, angajandu-se in batalia de la Adrianopol , loc unde moare in lupta imparatul Valens.
Hunii se stabilesc in zona ostro/vizigotilor, pe Nistru. Ostrogotii sunt impinsi in Pannonia. Regatul carpilor este puternic zdruncinat, putem spune pana la disparitie. Populatia, desi inca organizata, se supune hunilor. Moartea imparatului Valens lasa fara aparare zona nord-danubiana.
Actiunile hunilor nu se opresc aici. In 395 dHr. intra in zona de est a Imperiului Roman. Alaturi de goti, gepizi, alani si carpi, pustiesc Tracia, Armenia, Cappadocia, Syria, asediind Antiohia. Deoarece Theodosius considera mult mai importanta Roma, isi pastreaza trupele in vest. Trei ani mai tarziu se reuseste respingerea lor de catre o armata locala.
In urma invaziei intra in refacere. Lucru care nu ii impiedica sa forteze pe ostrogoti sa invadeze noul Imperiu roman de apus. In 405, sub regele Radagaisus, cu puternic ajutor hun, ostrogotii se pun in miscare. Trec Rinul, ajung in Italia, asediind Florenta. Un an mai tarziu, in special datorita unei revolte a ostrogotilor, Radagaisus este executat. Cea mai mare parte a trupelor ostrogote trec sub comanda romana.
Presiunea hunilor este constanta. Insa relatiile cu imperiul sunt interesante. Deoarece nu aveau o conducere unitara, o parte din ei devin mercenari in armata imperiala.
Locul ales, zona Nistrului, nu era propice unor atacuri asupra Imperiului roman de rasarit, zona cea mai bogata. Asa incat in anul 424 dHr. se muta printre ostrogoti in Pannonia. Aici se reuseste unirea tuturor triburilor hunice, sub conducerea lui Rugila. Dupa moartea acestuia la conducere ajung doi frati – Attila si Bleda. Incepe perioada de mare putere a hunilor. Attila – „Biciul lui Dumnezeu”- accepta plata tributului de catre romani si inceteaza atacurile. Isi indreapta atentia asupra Imperiului sasanid, fara succes. Solutia aleasa – atacul asupra Imperiului roman de rasarit. In anul 441 dHr. ataca si cuceresc centrul de putere Sirmium. Din acest moment, orasul care a incoronat imparati romani timp de doua sute de ani dispare, ras de pe suprafata pamantului. Refacerea acestuia este tarzie si inutila.
Povestea lui Attila este extrem de cunoscuta. Moartea lui Attila duce la distrugerea hunilor. Fostii supusi, in frunte cu gepidul Ardaric, se rascoala si distrug trupele hune in anul 454 dHr in batalia de la Nadao. Dominatia huna dispare, gepizii preluand conducerea zonei.
2. Urmarile migratiei hune.
a. Politic – In zona. Statul carpic dispare. Protectia imperiala este pierduta definitiv, transformandu-se in deziderat. Carpii isi pierd puterea militara si economica, populatia getica incepe sa se amestece, unindu-se sub alte aspecte, mai putin cele militare si statale. Barielele intre carpi si dacii mari cad definitiv. Din acest moment populatia getica se descurca pe fortele proprii. Se retrag spre munti. Incepe formarea poporului roman.
- Imperiul Roman. Unitatea acestuia dispare. Gestul lui Theodosius de a nu apara zona de est a imperiului in urma invaziei din 395 dHr. duce la destramarea imperiului. Fiul sau Arcadius se desparte de imparatul din vest, Honorius, avand propria armata si administratie. Colaborarea dintre cele doua imperii nu va exista in viitor. Distrugerea orasului Sirmium va duce la pierderea dominatiei asupra nordului dunarean.
b. Economic. – In zona. Relatiile comerciale cu imperiul se destrama. Economia se distruge. Relatiile comerciale inceteaza. Apare trocul.
- Imperiul roman. Dispare economia antica. Aparitia colonilor. Inceputul economiei feudale.
c. Social – In zona. Barielele intre carpi si dacii mari cad definitiv. Din acest moment populatia getica se descurca pe fortele proprii. Se retrag spre munti. Incepe formarea poporului roman.
d. Militar – In zona. Dominatie totala a migratorilor. Pana la aparitia statelor medievale, vreme de aproape o mie de ani, puterea militara nu a apartinut locuitorilor.
- Imperiul roman. Disparitia legiunilor romane. In vest armata se mercenarizeaza, germanizeaza. In este armata se nationalizeaza, creandu-se premisele aparitiei Imperiului bizantin grec.
Comentarii