Latinitate europeana

La caderea Imperiului Riman de Apus intreaga zona vorbea limba latina. Exista un singur popor, poporul roman, strans unit in jurul imparatului. Vicisitutidinile vremurilor a facut ca maretul imperiu sa se distruga. Poporul roman a fost cucerit de catre barbarii germanici, modelandu-l si creand astfel state barbare, ulterior crestinate sub lumian calauzitoare de la Roma.
            S-au poate…
            Sa luam treptat statele nou create.
            Peninsula Iberica, populatie  vorbitoare de limba latina, era ocupata de numeroase popoare la momentul ocupatiei romane. Din acest monet sunt doua state : Portugalia si Spania. In cazul Portugaliei este simplu, in zona se aflau lusitanii. Pentru Spania situatie este diferita. Sunt saptesprezece comunitati autonome. La o privire atenta a asezarii comunitatilor, observam ca acestea sunt create pe teritoriul popoarelor cucerite de romani : Tara Bascilor pe teritoriul vechilor aquitani, Aragonhercavones, Catalonia- zona ocupata de laietani, lacetani, casetani, coborand spre Valencia, dam peste contesnati, bastetani, apoi Andaluzia, cu puternica influenta araba, stabilizata pe teritoriul turdetanilor, Castilia-La Mancha asezati in zona cetliberilor si carpetanilor, langa ei sunt turduluio, pe actuala Extremadura, spre nord Castilia-Leon cu vacaei, continuand cu Galiciagalauci, si incheind cu Asturiasastures si Cantabriacantabri.
            Franta, istoric a fost compusa doar din gali, populatie celtica. Insa, in zona aquitanilor este provincia Aquitaine, in Bretagne cu aremorica, Normandia in zona bellovacilor.
            In cazul Italiei se poate spune ca influenta regatelor germanice a fost covarsitoare, iar elementul roman predominant.
            Dar in rest?
            Se poate spune cu certitudine, in urma studierii impartirilor administrative, ca stapanirea romana nu a uniformizat populatia, transformand-o intr-un singur popor. Pastrarea categoriilor sociale, cetateni, peregrini, etc. a facut ca populatia locala sa supravietuiasca in totalitate, diferentele dintre ele neputand fi estompate nici la doua mii de ani de la cucerirea romana. Problemele de secesiune cel putin in cazul Spaniei sunt acute, violente in cazul bascilor. Populatia locala a adoptat in totalitate limba latina, cu duferente inerente, insa structural si, poate national, au ramas diferiti.
            Si atunci, de ce in zona getilor acestia sa nu fi supravietuit in totalitate, iar elementul latin sa nu fie prezent decat la nivelul limbii?

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Formarea poporului roman. Concluzii

Er[ă]ul naţiunii. Mihai Viteazul

Despre originea poporului român. I. Varianta din cărţile de istorie