Unirea


           
Preliminarii.
            Imperiul Austro-ungar a fost un stat format din Imperiul Austriac și nobilimea maghiară, în urma numeroaselor revolte ale celor din urmă, dar și a înfrângerii austriece în războiul cu Prusia din anul 1866. În anul 1857, la Budapesta, Franz Josef, împăratul Austriei, este încoronat ca Rege Apostolic al Ungariei, consfințind astfel uniunea austro-ungară.
            Deși această uniune personală pare a rezolva problemele imperiului, acestea se accentuează deoarece în imperiul este multinațional, aici locuind cehi în Boemia, croați și sârbi în Croația, slovaci și români în Ungaria și ucrainieni și polonezi în Galiția, toate acestea reprezentând părți ale imperiului. Toate aceste popoare sunt supuse coroanei, fără a avea drepturi naționale, cu excepția ungurilor, aceștia din urmă conducând acțiuni de deznaționalizare a popoarelor supuse lor.

            Tensiunile din imperiu sunt mari, iar ele se vor dezvălui cu ocazia Primului Război Mondial, în care armata imperială, numită armata cezaro-crăiască, formată din soldați de toate naționalitățile, se prezintă slab pregătită, slab echipată, iar moralul soldaților este la pământ. Înfrângerile numeroase, dublate de o conducere haotică, de foametea din armată și din imperiu, peste care se așează despotismul ungurilor, fac ca toate popoarele imperiului, începând cu românii, să își dorească desprinderea de imperiu.
            Destrămarea imperiului.
            La sfârșitul anului 1916 situația pe frontul răsăritean este dezastruoasă. Luptele din Galiția cu Imperiul Țarist stagnează de peste 2 ani, cu numeroase victime, și numai problemele interne ale Rusiei nu duc la o victorie zdrobitoare a rușilor. Peste toate acestea se așterne moartea împăratului Franz Josef, în 21 noiembrie 1916. Împăratul care reformase imperiul, care condusese din 1848, 68 de ani neîntrerupți, lasă în urma sa un imperiu amorțit, un imperiu incapabil să continue cu principiile existente până în acel moment.
            Pe tron este așezat un împărat tânăr, de 29 de ani, cu o nouă viziune despre conducere, un împărat care înțelege că războiul nu mai poate dura. Este vorba despre Carol I, ultimul împărat al Austriei.
            Două sunt țintele sale: ieșirea din război și reformarea imperiului. Pentru ieșirea din război duce tratative directe și secrete cu Franța, începând cu primele luni ale anului 1917. Tratativele sunt greoaie, ele prelungindu-se enorm de mult, Franța așteptând intrarea SUA în război, dorind distrugerea Germaniei și Austro-Ungariei. Mai mult decât atât, Revoluția Rusă din februarie 1917, în urma căreia Țarul Rusiei, Nicolae al II-lea a fost înlocuit, a adus atât o gură de oxigen pentru operațiunile militare, dar și un avertisment serios pentru împărat. Împăratul Carol I intensifică tratativele de pace, însă este puternic lovit de Franța. În aprilie 1918 primul ministru francez, George Clemenceau, publică scrisorile de negociere, zdruncinând din temelii imperiul și pe împărat.
            Imperiul intră într-o perioadă de dezagregare, popoarele asuprite încep să ceară, din ce în ce mai insistent, drepturi sporite. Războiul, sub presiunea trupelor și tehnicii militare americane, se îndreaptă spre înfrângerea Germaniei și aliaților săi, printre care și Austro-Ungaria.
            Cum primul punct al politicii împăratului Carol I, ieșirea din război, nu mai poate fi atins,  acesta încearcă din răsputeri salvarea prin reformare a vastului săi imperiu. Așa încât, în data de 11 noiembrie 1918, dată la care se semnează armistițiul între cele două părți beligerante, Carol I înaintează o Proclamație prin care reformează imperiul. Recunoaște dreptul la autodeterminare al popoarelor sale, dar le solicită să formeze o federație, Statele Unite ale Austriei Mari, în care popoarele să formeze state egale, sub conducerea sa. 

               Deși în mod formal nu a existat o abdicare a împăratului, sau un act de desfacere a imperiului, a doua zi, 12 noiembrie 1918, iau naștere Republica Germană a Austriei și Republica Democrată a Ungariei, vastul stat central european încetând să mai existe.
            Românii din Transilvania în 1918. Iuliu Maniu.
            Românii din Transilvania au participat activ în cel de-al doilea război mondial, atât în luptele din Galiția, cât și cele din România. Cu toate încercările maghiarilor de împiedicare a activității politice a românilor, prin Partidul Național Român, acțiunile de câștigare a drepturilor de autonomie a românilor continuă nestingherit. Se poate spune că încorporarea tinerilor oameni politici în armată și numirea loc ca ofițeri ai trupelor formate din români a dus la sudarea unei legături între politicieni și popor, dar și la crearea unei forțe militare care au dat posibilitatea consolidării mișcărilor politice.
            Un exemplu elocvent este Iuliu Maniu

         Om politic, parlamentar la Budapesta, asprul militant pentru drepturile românilor din Transilvania, este încorporat în anul 1915 și numit locotenent în Regimentul 64 Orăștie. Acest regiment exclusiv român este ales să apere familia împăratului și să pacifice Viena în acele momente tulburi. În octombrie 1918, cu puțin timp înainte de sfârșitul războiului, ajutat și de Aurel Popovici, românul care a gândit proiectul Statelor Unite ale Austriei Mari, crează Comitetul Național al Românilor din Transilvania, dar și Senatul Central al Ofițerilor și Soldaților Români, armată națională a românilor, mai ales că acestora li se interzice să depună jurământ de credință altor popoare decât românilor. Proclamația din 11 noiembrie îl găsește la Viena, unde asigură liniștea capitalei imperiale, dar și în pline tratative cu autoritățile maghiare privind preluare autorității în Transilvania.
            Negocierile, începute în octombrie, sunt anevoioase. Partea maghiară dorește o minimă acordare de drepturi, în special cele culturale, dar păstrarea Transilvaniei, precum și a celorlalte teritorii, în cadrul Ungariei Mari. Cum la fiecare negociere partea română solicită noi măsuri, în data de 15 noiembrie, întrebat: „ce dorește partea română”, Iuliu Maniu răspunde: „Desprindere totală„. Este semnalul de independență al românilor transilvăneni.
            Așa încât, pe 15 noiembrie 1918, Partidul Național Român din Transilvania, trimite o proclamație Către popoarele lumii, prin care se anunță dorința românilor de a organiza o Adunare Națională la Alba Iulia, un referendum privind la soarta românilor din Transilvania.
            Cele trei posibilități ale românilor din Transilvania.
            Prima posibilitate, a reprezentat-o rămânerea în noul stat maghiar, cu o autonomie extinsă, cu reprezentare puternică în Parlamentul maghiar. Ar fi fost luată în calcul dacă noul stat ar fi fost o federație, de forma vechiului imperiu. Cum maghiarii doreau un stat unitar, Ungaria Mare, posibilitatea a fost rapid înlăturată.
            A doua posibilitate a reprezentat-o crearea unui stat independent al Transilvaniei, posibilitate luată în calcul de majoritatea reprezentanților români. Între Transilvania și România exista în acel moment un puternic decalaj economic, politic și social, superioritatea Transilvaniei fiind evidentă. În același timp exista o puternică neîncredere în politicienii de la București, precum și o dorință clară de a nu mai exista o subordonare față de al centru de putere.
            A treia posibilitate o reprezenta unirea cu Regatul României, idee puternic susținută de un mic grup de politicieni, în frunte cu Iuliu Maniu.
            Desfășurarea Adunării Naționale de la Alba Iulia.
            Conducerea adunării este asigurată de patru persoane, cu idei și aspirații diferite:
-       Gheorghe Pop de Băsești, președinte al Partidului Național Român, vechi
luptător pentru autonomia românilor, are 84 de ani în anul 1918, decedând câteva luni mai târziu. Este neîncrezător față de politicienii români, datorită faptului că politicienii din Transilvania au fost părăsiți în anul 1881, dar și datorită politicii duplicitare a românilor, așa încât este un ferm susținător al independenței Transilvaniei, unirea urmând a se face pe viitor.
-       Episcopul Ioan I. Papp, episcop ortodox al Aradului, cu o puternică
acțiune politică, este cel care găzduiește negocierile între partea maghiară și Iuliu Maniu la Arad. Prezența sa se datorează faptului că episcopul Caransebeșului, Miron Cristea, se dovedise un antiregalist român, prin declarații și acțiuni în timpul războiului, iar Iuliu Maniu avea nevoie de un sprijin în Adunare.
            - Episcopul Demetriu Radu, episcop greco-catolic de Alba, antimaghiar fervent, nu are o acțiune politică activă, însă nu sprijină acțiunile maghiare în perioada războiului, spre deosebire de mitropolitul ortodox al Sibiului.
            În desfășurarea Adunării, în scopul de a pune presiune pe membrii Adunării, Iuliu Maniu deplasează la Alba Iulia trupele române din Viena, hotărât fiind să impună cu forța armelor unirea, dacă situația o va impune. În același timp alege ca oratori o seamă de susținători ai unirii, astfel încât să nu existe surprize.
            Deși hotărârile partidului Național Român presupunea prezentarea tuturor celor trei posibilități pentru a fi votate, Iuliu Maniu organizează altfel Adunarea. Întâi prezintă un proiect de rezoluție prin care avea să se nască Marele Sfat Național al Românilor din Transilvania, noul parlament, dar și Comitetul Dirigent, noul guvern, în fruntea căruia este ales în unanimitate. Acestea nu însemnau nici despărțirea de Ungaria, nici unirea cu România.
            Proaspăt numit ca șef al Comitetului Dirigent, Iuliu Maniu ajunge în fața adunării pentru a prezenta cele trei opțiuni. Începe cu rezoluția unirii, și propune votarea ei direct, fără a citi celelalte rezoluții. Gheorghe Pop de Băsești protestează vehement, însă este acoperit de ceilalți doi membrii ai prezidiului, dar și de aclamațiile susținătorilor unirii. În vacarmul general, se supune la vot rezoluția. După multe presiuni, cu o mică majoritate, rezoluția este adoptată. Imediat, Vasile Goldiș o prezintă celor 100.000 de români prezenți afară, iar uralele mulțimii nu mai dau nicio posibilitate de întoarcere. Chiar și cei mai înverșunați politicieni împotriva unirii, printre care Miron Cristea, acceptă unirea.
            Unirea deplină
            Deși a susținut cu ardoare unirea, Iuliu Maniu nu a acceptat unirea imediată. El a condus Consiliul Dirigent vreme de aproape doi ani, perioadă în care a dus negocieri cu Bucureștiul pentru unirea deplină. Nu a acceptat prezența trupelor române în Transilvania, conducând statul ca unul independent. Numai acțiunile lui Bela Hun și a Ungariei Bolșevice aveau să înlăture Consiliul Dirigent.
            În data de 24 martie 1919 trupele maghiare bolșevice încep acțiuni peste Tisa. Trupele române ale lui Iuliu Maniu fac față momentan, fără intervenția Bucureștilor. În urma ofensivei ruse de la Nistru, dar și în urma solicitării Franței, Regatul României, începând cu 10 aprilie 1919 trupele române, reintră în Transilvania. Din acel moment, de facto, independența Transilvaniei se termină.

            Trupele române ocupă Budapesta până la data de 25 februarie 1920, însă nu vor maii părăsi și Transilvania. Datorită rezoluției unirii, dar și în urma presiunilor politice, atât din Trasilvania, cât și de la București, deși protestează, la data de 4 aprilie 1920, Iuliu Maniu asistă la dizolvarea Comitetului Dirigent. Astfel se produce unirea deplina și formarea României Mari.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Formarea poporului roman. Concluzii

Despre originea poporului român. I. Varianta din cărţile de istorie

Cat de mult s-a retras Aurelian. I. Imparatul