Er[ă]ul naţiunii. Mihai Viteazul

           Precum in literatură, istoria românilor prezintă patru vajnici viteji, clasici ai istoriografiei – Mircea Cel Bătrân, Iancu de Hunedoara, Ştefan cel Mare şi Mihai Viteazul. Prezentările sunt exclusiv pozitive, fără nici o umbră aruncată pe portretele acestora.
            Având în Ştefan cel Mare o excepţie, deşi nici acesta nu este la înălţimea canonizării, ceilalţi trei eroi naţionali au fost cosmetizaţi la un nivel inimaginabil. Cu petele înlăturate, spălaţi şi călcaţi, sunt prezentaţi naţiunii ca simboluri ce luminează pe firmamentul creaţiei naţionale.
            Şi totuşi…
            Originea şi ascensiunea lui Mihai Viteazul sunt prezentate legendar. Fiu al lui Pătraşcu cel Bun, coborâtor din stirpea lui Mircea cel Bătrân, Mihai urcă pe treptele dregătoriei fiind numit stolnic în timpul domniei lui Mihnea Turcitul. Următorul domnitor îl numeşte Ban al Mehedinţilor, în 1592, pentru ca un an mai târziu Alexandru ce Rău să îl numească Ban al Craiovei. Ajuns în dregătorie, hotărăşte să alunge nedreptatea din ţară, aşa încât  Alexandru cel Rău îl osândeşte la execuţie. Ajuns în faţa călăului, se păstrează demn. În faţa mulţimii furioase de pregătirea execuţiei, călăul, puternic impresionat de statura mândră a lui Mihai, nu se poate stăpâni şi nu execută sentinţa. Mihai este eliberat sub presiunea populată, merge la Înalta Poartă şi primeşte tronul, impresionându-l pe sultan cu demnitatea şi hotărârea sa.
            Însă legenda este contrazisă de realitate.
            Filiaţia princiară este contrazisă de două elemente definitorii. Prima este anul morţii lui Pătraşcu cel Bun, 1557. Potrivit cronicilor şi atestărilor ulterioare, Mihai Viteazul este născut un an mai târziu1558. Chiar şi aşa, naşterea postumă nu este o neconcordanţă, însă Pătraşcu cel Bun a murit de o boală grea, probabil cancer. Iar în aceste condiţii, este greu de crezut că Pătraşcu cel Bun să fi avut o relaţie extraconjugală. Al doilea element al contestării este faptul că Mihai Viteazul ar fi singurul vlăstar domnesc care a îndeplinit slujbe boiereşti. În realitate, vlăstarele domneşti luptau pentru tron, nicidecum nu ocupau anterior funcţii în aparatul de stat. Ei erau ori pe tron, ori în exil. Aşa încât activităţile în diferitele funcţii ale lui Mihai Viteazul atestă apartenenţa acestuia tagmei boierilor.
            Mihai Viteazul este fiul Teodorei Cantacuzino, sora lui Iane Cantacuzino, înalt dregător la curtea otomană. În perioada naşterii lui Mihai, cronicile atestă existenţa unei relaţii între Teodora Cantacuzino „care fiind văduvă şi frumoasă şi nemerind un gelep [comerciant], om mare şi bogat den [sic] Poarta Împărătească şi care în casa ei zăbovindu-se câtăva vreme...".  (Petre Panaitescu, Mihai Viteazul, Bucureşti 2002 (reeditare a ediţiei din 1936, cu un cuvânt înainte de Şerban Papacostea, pag. 17.) Astfel încât filiaţia lui Mihai este grecească. Se poate spune că prin urcarea pe tron a lui Mihai Viteazul s-a deschis poarta iniţial a marilor dregătorii, Iane Cantacuzino este numit Ban al Craiovei, ulterior ocuparea tronului, pentru personajele greceşti influente de la Constantinopol.
            Ascensiunea lui Mihai în funcţii boiereşti se datorează în principal susţinerii financiare a potenţaţilor din Fanar. Pentru a putea intra pe piaţa Valahiei, potenţaţii financiari ai Fanarului au ales zona Olteniei.
Ţara Românească s-a creat prin unificarea celor două teritorii aflate sub suzeranitatea maghiară, zona Argeş şi Zona Olt, astfel încât voievodul Argeşului devenea Domn peste întregul teritoriul românesc, în schimb voievodul Olteniei devenea Ban al Craiovei, al doilea om în stat, bănia fiind un teritoriu autonom, cu administraţiei proprie. Aşa încât, titlul de Ban al Craiovei a devenit principala ţintă, primul fiind Mihai Viteazul. Familia Cantacuzino, familie imperială bizantină, rătăcitoare prin insulele greceşti după căderea Constantinopolelui, revine ca înalţi dregători ai Imperiului otoman, reuşind finalmente să se infiltreze în boierimea din Valahia. Ca membru al familiei cantacuzinene, Mihai Viteazul este sprijinit financiar şi politic în mod constant, însă se alege cale directă şi riscantă, prin impunerea lui Mihai Viteazul pe tron.  
Pentru a se reuşi acţiunea, era nevoie de aliaţi de nădejde. Sunt aleşi boierii olteni, puţin subordonaţi intereselor domnilor argeşeni, în special familia Buzescu, primesc sprijinul financiar şi îl susţin puternic pe Mihai pe scara dregătoriilor. Prima numire a fost cea de stolnic, în timpul domniei lui Mihnea Turcitul, apropiat de interesele turceşti. Ascensiunea este rapidă, astfel încât în cei şase ani de domnie ai lui Mihnea Turcitul, Mihai ocupă funcţia de Ban al Mehedinţilor, ulterior a doua funcţie în stat, Ban al Craiovei. Domnia de un an a lui Ştefan Surdu nu îl afectează, însă noul domnitor, Alexandru cel Rău, nepotul lui Alexandru Lăpuşneanu, hotărăşte să îl suprime fizic. Arestat, Mihai este dus la curtea domnească, de unde este „scăpat” de influenţa Buzeştilor şi banii Cantacuzinilor.
Pentru a putea scăpa de represaliile domnului, singura soluţie este înlocuirea lui Alexandru cel Rău cu Mihai.
Cele trei elemente ale numirii pe tron sunt consecutiv atinse.
Filiaţia princiară, condiţie esenţială în ascensiunea pe tron este atinsă prin „adoptarea” lui Pătraşcu cel Bun ca tată. Maia ales că ramura era atinsă de „blestem”, în special prin convertirea la islam a lui Mihnea Turcitul. Aşa încât, în scurt timp. Mihai a fost acceptat de către întreaga ramură a boierimii oltene ca vlăstar domnesc.
A doua condiţie era financiară. Pentru accederea la tron Mihai a plătit vizirului o sumă semnificativă – 1,6 milioane pungi galbeni, aproximativ 4 tone de aur. Cantitate colosală, reprezentând în acest moment aproximativ 40 miliarde de euro, cotaţie din acest moment. Cu această sumă de bani a devenit favorit în faţa vizirului, persoana care avea cel mai important cuvânt după sultan.
A treia condiţie era ca sultanul să accepte numirea. Numit în iunie 1592 domn în Moldova, Alexandru cel Rău este mutat la intervenţia directă a sultanului în Ţara Românească în august 1592 ca o garanţie a influenţei otomane. Încă încrezător în loialitatea domnitorului, împotriva obiceiului de a lăsa în funcţie cel puţin 3-4 ani, sultanul este convins să îl numească pe Mihai datorită intervenţiei hotărâte a Patriarhului de la Constantinopole. Cantacuzinii îl conving pe Patriarh, nu financiar, ci prin filiaţia imperială a lui Mihai.
Aşa încât pe 11 octombrie 1593 Mihai devine efectiv domn al Ţării Româneşti. De aici începe aventura, prezentată epopeic de istorie, dar atât de departe de adevăr.

Comentarii

Victor a spus…
Salut,

Cantitatea de 4000 tone aur este imensa. Vezi spre comparatie rezervele de aur actuale: http://en.wikipedia.org/wiki/Gold_reserve

Probabil e vorba de 4 tone de aur, ceea ce ar fi mai aproape de valoarea Tarii Romanesti la acel moment si de posibilitatea de recuperare a banilor imprumutati.
Salut,
Ai perfecta dreptate.
Transcrierea calcului meu este deficitara. In realitate trebuia scris 4000 kg de aur, reprezentand 4 tone de aur.
In acel moment intreaga cantitate de aur din Europa era cu putin peste 4000 tone.
Multumesc pentru constatare si voi modifica.
Victor a spus…
Salut,

Nu vreau sa crezi ca sunt carcotas si sa mi-o iei in nume de rau, insa 4 tone de aur nu sunt 40 de miliarde de euro. Daca e sa luam cotatia BNR de azi unde gramul de aur e cam 34 Euro si ceva, atunci 4 tone sunt aproximativ 137 milioane Euro.
Salut
Uiti insa un element esential. La momentul anului 1600 cantitatea de aur existeta in Europa era undeva la 4000 tone. Pretul aurului era cu mult mai mare decat acum. Perioada cuceririrlor spaniole era la apogeu, insa aurul extras din zona Americii de sud nu se eupuizase si inca nu invadase pietele olandeze.
In ziua de azi se pune in calcul si cantitatea de aur existenta de pe piata asiatica.
Doar anecdotic, la inceputul anilor 1900 leul romanesc era "cat roata carului"
Victor a spus…
Salut,

Inteleg ce vrei sa spui, insa tu propui o valoare care mie mi se pare imensa pt posibilitatile Tarii Romanesti. PIB-ul per capita al Poloniei a crescut de peste 12 ori din 1600 in 1997, conform cu http://www.twcenter.net/forums/showthread.php?s=4d2ba6f2e6df93a87a8fe3c418b9cf66&p=6613339#post6613339
Iar din 1997 pana in prezent s-a mai marit. N-am avut timp sa caut exact de cate ori, insa sa presupunem ca si in "Tara Romaneasca" PIB per capita a crescut de sa zicem 15 ori din 1600 pana in prezent (economie mai slaba si atunci si acum decat a Poloniei).
PIB per capita in 2010 este in jur de 6000 Euro, deci in 1600 ar fi fost in jur de 300. Cum populatia era la acel moment de probabil de 5-600.000, iar, rezulta ca PIB-ul al Tarii Romanesti total era undeva in jur de 200 milioane Euro. De unde sa scoata creditorii echivalentul a 40 miliarde de Euro?!
ok, sa spunem ca dintr-un punct de vedere ai dreptate.
acum te intreb si eu ceva.
in anul 1643 Vasile Lupu incheie un tratat cu Imperiul otoman si plateste suma de 10 000 de galbeni pentru acest lucru.
Constantin Brancoveanu, in momentul in care simte ca turcii il supecteaza de tradare, trimite catre imparat 4 000 de galbeni si o blana de samur.
Sa inteleg ca sumele de 10 000 sau 4 000 sunt atat de mici incat 1 600 000 de galbeni sa reprezinte o suma solvabila?
intr-adevar, Mihai nu avea cum sa lateasca o suma exorbitanta, de aceea a primit un detasament otoman la Bucuresti, de aceea creditorii au venit cu totii pentru renegociere.
surorinzator este cum de finantele grecesti au acceptat sa il imprumute cu asemena suma.
falimentul a fost atat de resunator, incat venetienii au fost nevoiti sa primeasca argint in loc de aur, iar otomanii sa fie nevoiti sa foloseasca banii din prorpriul tezaut
PS
Rugaminte, sau propunere.
In situatia in care doresti sa contraargumentezi cele scrise de mine, te rog sa imi trimiti mesaj pe e-mail si, cu acceptul tau, sa public aceste cotraargumente. Multumesc
Anonim a spus…
CYBER:
Astept o pagina pt. Stefan cel Mare al Moldovei, care era chiar mai rau decat Mihai, deoarece incendia satele pt. a-i mobiliza pe tarani la lupta.
Nu doresc o discreditare, o demitizare a simbolurilor nationale, insa asa cum britanicii, francezii, chiar si americanii au reusit sa dea simbolurilor nationale imaginea reala, ar fi timpul ca si noi sa acceptam micile noastre probleme
Anonim a spus…
CYBER:
Ori se prezinta adevarul, ori o lasam asa cum este in intuneric si minciuna.
Ce porcarie este istoria Rom^niei, se face istoria personalitatilor ce si-au facut bine lor, iar poporul aproape ca nu conteaza, decat atunci in momentele cand personalitatile rele au nevoie de legitimitate.

Apoi dupa ce ne-au distrus in razboaie spunand ca este spre binele nostru, au inceput sa genereze o istorie a urii.
Pai cine era cap plecat cand eram sub turci ?! noi poporul, ori tembelii de lideri ?! Poi ei ca noi oricum eram iobagi, iar daca liderilor nu le ajungea aurul, purtau razboaie de neatarnare ... ne jecmaneau, ne bagau ca si carne de tun, ne intoxicau mintile, etc.
Simion a spus…
Catre autorul articolului (Ketsbaia, parca). Mare parte este copiat, dintr-o singura sursa. Ca si autorul/autorii din care copiati, unul/unii dintre ei mari istorici, faceti o afirmatie, in sensul ca inlaturati filiatia dupa Alexandru cel Bun (Patrascu cel Bun sau Petrascu Voda), argumentand ca s-ar fi nascut in anul 1558 (se pare ca august) iar Alexandru cel Bun a decedat in 1557 (in decembrie totusi). Anul nasterii lui Mihai este totusi incert. Se presupune ca ar fi 1558, dupa tabloul pictat in anul 1601, in timpul sederii la Praga, de pictorul Egidius Sadeler, care a mentionat pe marginea portretului ca ar fi al 43-lea an al vietii. Vedeti, si referitor la loc sunt controverse: Orasul de Floci, Piua Pietrii, de astazi (judetul Ialomita) sau Dragoesti (judetul Valcea).
Faceti afirmatia, preluata bineinteles, ca mama sa, vaduva si frumoasa, ar fi primit un mare si bogat den Poarta Imparateasca. Cine oare sa fi fost acesta? Vedeti, faceti aceeasi mare greseala ca istoricul Petre Panaitescu, preluata, din pacate, si de Nicolae Iorga. Avem argumente istorice? Din pacate nu! Totusi exista documente istorice care atesta ca s-a nascut in judetul Valcea, ca s-a cununat cu Doamna Stanca intr-o veche biserica ortodoxa, pe Valea Oltului, la Proieni. Mai am o intrebare. Stiu raspunsul dar nu-l dau. De ce oare fiul sau, Nicolae Patrascu Voevod (cred ca nu ma contrazice nimeni), apare printre ctitorii Manastirii Comana, alaturi de Vlad Tepes, Radu Serban Basarab si altii din aceeasi familie? Eu sunt de parere ca inainte de a face unele afirmatii trebuie sa te documentezi, vezi Nicolae Balcescu.
Multumesc pentru comentariu. De citit...
1. Nu sunt istoric, nu scriu tratate si manuale, nu am pretentia unui blog stiintific. Si da, scriu dupa alte carti citite. Paradoxal, insa toti cei care au scris vreodatata istorie, au scris dupa anumite opere citite. Singurul care poate scrie primul despre un anumit moment este cel care traieste momentul. Restul scriu toti dupa ceea ce citesc.
2. A scrie ca in mod direct postul este copiat este o acuza gratuita. Spune-mi, te rog, de unde este copiat.
3. Varianta oficiala, de toata lumea acceptata, este ca Mihai Voievod Viteazul este fiul lui Patrascu Voievod, dar nascut in 1558. Explicati dumneavoastra contradictia.
4. Daca il consideri pe Radu Serban ca fiind Basarab, este interesant. Radu Serban nu a fost Basarab, l-a randul sau este pretins a fi Basarab pentru a ocupa tronul.
Si 5. Nicolae Patrascu Voievod a fost voievod al Tarii Romanesti atunci cand tatal sau era voievod al Moldovei, iar Rudolf al II-lea principe al Transilvaniei. Cand? In 1600.

Postări populare de pe acest blog

Formarea poporului roman. Concluzii

Despre originea poporului român. I. Varianta din cărţile de istorie

Cat de mult s-a retras Aurelian. I. Imparatul