Căderea Imperiului Roman de Apus Ce ştim acum

                                                                                                   Motto: Nu legea este rea, ci aplicarea ei



             În 476 Odoacru, regele ostrogoţilor, cucereşte Ravenna, capitala de atunci a imperiului, îl detronează pe ultimul împărat şi trimite semnele imperiale la Constantinopole, dizolvând practic imperiul. Se creează pe teritoriul italic un nou regat, cel al goţilor, ce va rezista vreme de secole. Ce se continuă la Constantinopole este un Imperiu Bizantin, pe alte coordonate decât cele antice. Antichitatea în sine se stinge, lăsând loc Evului Mediu Timpuriu.
            Cum s-a ajuns la dispariţia celui mai important imperiu?
            În decursul anilor s-a încercat diferite răspunsuri, începând cu Edward Gibbon. Toate converg, cu diferite confruntări de idei, spre aceleaşi cauze directe:
-          decadenţa morală;
-          corupţie generalizată;
-          indisciplină militară ce dă naştere unor interminabile războaie civile;
-          economie aflată într-o stare de descompunere avansată, cu o inflaţie galopantă, mijloace de producţie insuficiente sau desuete, respectiv folosirea sclaviei;
-          sistem militar desuet şi ineficace, în acel moment pedestrimea fiind surclasată  tactic de către cavalerie;
-          atacurile devastatoare, de neoprit ale barbarilor germanici;
Toate aceste cauze demonstrează existenţa unui stat, a unei structuri politice, economice şi militare
ce a dispărut prin implozie, sub presiunea devastatoare a barbarilor.
            Iar în urma acestei implozii nu a rămas nimic. S-au aşternut secole ale unui ev mediu întunecat, finalizat prin creştinarea succesivă a barbarilor, totul culminând cu anul 1000 dHr, an în care ultimii barbari se vor creştina, iar Europa va intra într-o perioadă de refacere sub binecuvântarea bisericii.
            În toate aceste scrieri, biserica apare ca salvator al civilizaţiei, al omenirii în general, ca singurul refugiu posibil din cale tuturor elementelor distructive, începând cu rapida cădere economică, trecând prin corupţia generalizată, creatoare de abuzuri nesfârşite şi terminând cu atacurile devastatoare ale barbarilor germanici. Biserica este singurul liant al civilizaţiei, ce va menţine vie flacăra vieţii. Carol cel Mare se va creştina şi va deveni Împărat Roman de Neam Germanic cu binecuvântarea Papei de la Roma, punând capăt astfel devastărilor barbare.
            În decursul timpului au apărut diferite scrieri, mai mult sau mai puţin popularizate, în care cauzele prezentate anterior sunt dezavuate. În totalitate, dar niciodată unitar, cauzele sunt eliminate pe rând, astfel încât imaginea de ansamblu se modifică radical, demonstrând existenţa unor alte cauze ce au dus la dispariţia imperiului.
            Şi toate converg către biserică. Fără a le numi în mod direct.
            În rândurile ce urmează voi încerca să prezint, cu puţine mijloace, cauza principală a dispariţiei imperiului.
            Sper ca rândurile următoare nu vor fi considerate atac sau ofensă adusă creştinismului, sau bisericii în general. Şi nici nu vor fi folosite, aleatoriu, ca atac sau ofensă. Spun doar că nu legea este rea, ci aplicarea ei.
            

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Formarea poporului roman. Concluzii

Despre originea poporului român. I. Varianta din cărţile de istorie

Cat de mult s-a retras Aurelian. I. Imparatul