Popoarele alogene de pe teritoriul Daciei
Teritoriul Daciei nu a fost ocupat exclusiv doar de daci. In special în zonele de granița au existat diferite popoare care au conviețuit cu dacii.. Unii în buna vecinătate, altii avand scurte conflicte cu dacii.
1. Yazigii - Populatie sarmatica, ramura a alanilor, stabiliti in campia dintre Tisa si Dunare dupa caderea regatului lui Burebista, in zona unde se aflau celtii boi. Vin din zona Caucazului. Populatie relativ mica fara importanta militara mare. Sunt alaturi de orice stapanitor al zonei: daci, huni, pecenegi, cumani, fiind de mare ajutor din punct de vedere militar. Dispar din istorie odata cu aparitia maghiarilor, fiind absorbiti in masa acestora.
2. Roxolani - populatie sarmatica, originari din campiile dintre Nipru si Don. Se aseaza undeva spre 100 i.Hr la este de Nistru, in zona litoralului. Aliati fideli dacilor, apara Dobrogea de trupele romane, fara succes. Aliati al lui Decebal in primul razboi, cumparati de romani in al doilea razboi. Sub presiunea hunilor, o parte trec in Moesia, o parte trec alaturi de yazigi in campia Tisei. Infranti de huni, dispar din istorie in secolul IV d. Hr..
3. Bastarni - popor germanic, impinsi spre rasarit de celti, cca sec. II iHr. Intra in conflict cu dacii, invingand trupele regelui Oroles. Acesta isi obliga soldatii sa lucreze doar lucruri femeiesti ca pedeapsa pentru infrangere. Cuceriti de Burebista, isi pierd puterea militara, se sedentarizeaza si actioneaza ca fideli aliati ai dacilor, ulterior carpilor. Deoarece dupa 275 d.Hr carpii nu mai ataca provincia Moesia, intreprind singuri un atac de jefuire. Sunt invinsi catastrofal, iar in 282 imparatul roman Probus ii muta in zona Moesiei.
4. Cotini - popor celtic, de meserie mineri, stabiliti in zona carpatica a Slovaciei, dar si in bazinul transilvanean. Refuza sa lupte alaturi de romani in razboiul marcomanic, sunt mutati in Pannonia dupa 280 d.Hr. Asimilati complet.
5. Fenni - popor sarmatic, posibil stramos al finlandezilor. Au locuit in SE Poloniei, amestecati, dar mai sigur vecinii din nord al dacilor mari. Dispar sub goti.
6. Venedi - popor sarmatic, locuitori ai Vistulei, vecinii din nord ai costobocilor. Initial coboara in zona lasata libera de costoboci, dand posibilitatea gotilor sa cucereasca valea Vistulei, ulterior sunt cuceriti si distrusi de goti.
7. Antii - popor sarmatic, la NE de costroboci, pe valea Niprului. Se considera ca sub conducerea lor s-a creat primul stat slav.
8. Gotii - Poporul germanic cu cel mai mare impact in zona europeana. Originari din zona Suediei (Gotland), se stabilesc in zona baltica. Dupa plecarea costobocilor, ii imping pe venedi de pe valea Vistulei, apoi cuceresc in totalitatea teritoriul costobocilor (la vest dacii mari, la est Niprul, la sud carpii). Intra in federatie cu carpii si ataca succesiv Imperiul Roman in secolul III. Dupa eliberarea Daciei, in urma intelegerii cu carpii, ocupa bazinul Nistrului. In jurul anului 290 gotii se impart in doua triburi, din acel moment istoria lor se desparte definitiv.
Vizigotii - ocupanti ai malului vestic al Nistrului. Impinsi de huni, se deplaseaza in Dalmatia pe care o cuceresc. In anul 410 jefuiesc Roma. Nu distrug insa bisericile. Se deplaseaza spre nordul Italiei, stabilindu-se in sudul Galliei si nordul Hispaniei. Sub presiunea francilor, distrug si cuceresc regatul vandal , creand un regat puternic in toata peninsula iberica. In anul 711 d.Hr. statul vizigot dispare fiind cucerit de arabi.
Ostrogotii - ocupantii malului estic al Nistrului. Supusi de catre huni, sunt obligati sa ii urmeze in campia panonica. In urma disparitiei hunilor, raman in zona ca stat de sine statator. Dupa ce Odoacru in 476 dHr. inlatura ultimul imparat roman, trimitand insemnele imperiale la Constantinopole, regele Theodoric este insarcinat de imparatul Zenon sa restabileasca puterea imperiala. Cuceresc Ravenna in anul 493, capitala noului stat condus de Odoacru. Insa nesocoteste misiunea primita si se inscauneaza ca "rege al valagotilor", succesor al Imperiului Roman de Apus. Regatul valagotilor , al "gotilor romani" supravietuieste doar 50 de ani. Imparatul Iustinian, in urma unui razboi de 15 ani, distruge regatul gotilor din Italia, lasand astfel loc invaziei longobarzilor, ostrogotii disparand astfel din istorie.
Comentarii