Cat de mult s-a retras Aurelian. I. Imparatul

In istoriografia romaneasca imparatul Aurelian este egal esecului. Primul imparat care a renuntat la o provincie romana : Dacia.
In realitate Aurelian este cel care a reunificat Imperiul Roman. Dar sa vedem ce se stie despre el:
  1. Originea. Aurelian s-a nascut in Sirminium, provincia romana Moesia Superior. Fiu al unui bastinas asezat la curtea senatorului Aureliu, de la care si-a luat numele. Deoarece in zona bastinasii nu puteau fi decat daci, sansele ca originea sa sa fie getica sunt enorm de mari, daca nu certe. Dotat cu o capacitate militara innascuta, Aurelian se inroleaza ca soldat in armata imperiala, ajungand pana la functia de general. Imparatul Gallienus il alege ca mana sa dreapta si il numeste Equitum Dux – comandantul cavaleriei romane. Ii invinge pe carpi in 268 d.Hr. Lucru ce nu il impiedica sa participe la asasinarea imparatului Gallienus in acelasi an si sa il sustina pe Claudius al II-lea  la accederea la tron. Doi ani mai tarziu Claudius al II-lea moare, fratele sau Quintillus preluand puterea, puternic sprijinit de senat. Insa armata danubiana, cu puternic sprijin carpic, aleg un alt imparat in persoana conducatorului sau militar, Aurelian. Ajutat si de “sinuciderea” lui Quintillus, Aurelian devine unic imparat in 271. Este al treilea imparat cu origini getice, dupa Maxim Tracul, nascut in Moesia, si Decius, nascut tot la Sirminium, imparat cu un nume tulburator de sugestiv.
  2. Situatia romana inainte de inscaunare. In anul 260 imparatul Valerian sufera o infrangere zdrobitoare la Edessa, in fata imparatului sasanid Shapur. Consecintele sunt devastatoare pentru Imperiul Roman. Un haos desavarsit se asterne la Roma. Imparat legal devine Gallienus, insa imperiul se destrama.
    1. Zona Pannonia, Illiricum si Dacia. Cu centrul de putere la Sirminium, intreaga regiune se rascoala, condusa de catre, Ingenuus. Gallienus isi retrage trupele din Germania si cucereste Sirminium, Ingenuus fiind ucis. Insa alemanii profita de retragerea trupelor si ataca zona Italiei. Gallienus isi retrage trupele si ii zdrobeste pe alemani. Consecinta ? Regalianus, “urmas al lui Decebal” – “Triginta Tyrani” se rascoala. Stapaneste din Sirminium timp de sase luni. Gallienus recucereste insa zona in 261.Timp de sapte ani sunt nu mai putin de 6 rascoale in zona, toate pornite din zona Sirminium. Ultima revolta este inabusita de generalul Claudius, viitorul imparat, ajutat decisiv de Aurelian, comandantul cavaleriei. In 268, satul de razboi, senatul accepta uciderea lui Gallienus si urcarea pe tron a lui Claudius II.
    2. Imperiul Gallic. Pus in fata unor rascoale consecutive, Gallienus nu poate sa gestioneze zona de vest. In anul 260, generalul Postumus, dux militiae al zonei, creeaza Imperiul Gallic. Zona corespunde provinciilor Gallia, Belgica, Hispania si Britannia, cu granita pe Muntii Alpi. Imperiul este intins si bogat, insa framantat de numeroase revolte. Dupa 269, moartea lui Postumus, si pana in 274, sunt 5 imparati, ultimul domnind 3 ani.
    3. Imperiul Palmyrian. Rasaritul imperiului, inclusiv Egiptul, se rupe sub domnia reginei Zenobia in anul 260. Are o perioada infloritoare, insa 13 ani mai tarziu este recucerit.
  3. Actiunile lui Aurelian. In momentul preluarii puterii, Aurelian avea in fata prima mare criza a imperiului. Reuseste sa o rezolve in cel mai pur stil roman, prin cucerire. Merge intai in est, distrugand Imperiul Palmyrnian in 273, se intoace in vest si cucereste Imperiul Gallic in 274, desavarsind reconstructia imperiului. In fata problemelor de la Dunare are o rezolvare speciala. Supus unei puternice presiuni din partea carpilor si gotilor, in 271 retrage legiunile din bazinul transilvan. Zona este rapid ocupata de triburile caprice. Administratia romana, impreuna cu aristocratia, se retrag spre sud. Presiunea scade considerabil. Dupa ce rezolva si problema Palmyrniei si a Galiei, se reintoace in zona dunareana si retrage complet legiunile si administratia la sud de Dunare, inventand doua provincii la sud de Dunare cu numele de Dacia.
  1. Moartea. Dupa pacificarea completa a imperiului, primind si titlurile de Parthicus Maximus si Orientis restitutor,  dupa o reforme fiscale si administrative reusite, dublata insa de o severitate excesiva, hotaraste sa reinceapa activitatea de cucerire a noi teritorii, plecand in est spre Imperiul sasanid. In drum, aflat in Tracia, afla de actele de coruptie ale unor inalti ofiteri din garda pretoriana. Deoarece pedeapsa era executia, acestia, in frunte cu Mucapor, actioneaza scurt si il asasineaza pe imparat.
  2. Concluzii. Atunci, de ce un general extraordinar, restauratorul imperiului roman, cel care a oprit toate atacurile migratorilor, care plecase in fruntea trupelor pentru noi cuceriri, de ce a parasit Dacia si, astfel, si-a lipit peste veacuri semnul esecului?

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Cele trei feţe ale lui Marin Preda

Formarea poporului roman. Concluzii

602 dHr.